 |
Forum na każdy temat
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
IwonaBaBelik
Gold
Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dębica
|
Wysłany: Czw 14:23, 18 Sie 2005 Temat postu: Sosy |
|
|
<->Pomidorowy z ziołami:
Potrzebujemy:
~50 dag pomidorów
~3 cebule
~3 ząbki czosnku
~kilka goździków
~tymianek
~liść laurowy
~rozmaryn
~pieprz
~sól
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, włożyć do garnka. Dodać drobno pokrojone cebule, 2 łyżki zawiniętych w kawałek gazy przypraw i gotować do uzyskania gęstego piure. Wyjąć przyprawy, resztę zmiksować, osolić.
Podawać do makaronów, kopytek, placków lub kotletów ziemniaczanych. 100g - 25 kcal.
<-> Z żurawin i jabłek:
Potrzebujemy:
~15 dag żurawin
~2 jabłka
~3/4 szklanki wody
~skórka z pomarańczy lub z cytryny
~5 dag cukru
Sposób przygotowania:
Z umytych i obranych jabłek gniada nasienne, podzielić owoce na ćwiartki, wsypać opłukane żurawiny, zalać gorącą wodą i ugotować. Przestudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i drobno posiekaną skórkę.
Podawać do mięs pieczonych lub smażonych. 100g - 60 kcal.
<-> Z jabłek i cebuli
Potrzebujemy:
~30 dag jabłek
~3 cebule
~łyżka oleju sojowego
~ćwierć szklanki wody
~majeranek
~cukier
~pieprz
~sól
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać, usunąc gniazda nasienne, podzielić owoce na kawałki, cebule obrać, posztakować i razem podsmażyć na oleju, podlać wodą i dusić około 10min. Ostudzić, zmiksować, doprawić przyprawami.
Podawać na gorąco lub na zimno do mięs lub ryb. 100g - 60kcal.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|