Autor Wiadomość
IwonaBaBelik
PostWysłany: Czw 14:44, 18 Sie 2005    Temat postu: Udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

-1 i 1/2kg udźca jagnięcego
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-5 gałązek rozmarynu
- liść laurowy
-ziele angielskie
-sól
-pieprz

Marynata:

-litr czerwonego wytrawnego wina
-seler
-marchewka
-cytryna
-6 ząbków czosnku
-cebula

1. Przygotować marynatę: warzywa pociąć z kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać wino i pokrojoną w plastry cytrynę, dokładnie wymieszać.
2. Mięso opłukać zalać marynatą i odstawić do lodówki na 2 dni ( w tym czasie kilkakrotnie obracać ).
3. Wyjąc z marynaty, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i oliwą. Obsmażyć na oliwie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 1,5 godziny, podlewając marynatą i wywarem.
4. Podawać z grilowanymi jarzynami, serem feta, oliwkami i sosem tzatziki.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group