IwonaBaBelik |
Wysłany: Sob 13:37, 17 Wrz 2005 Temat postu: Gulasz w sosie pomidorowym |
|
Czas przygotowania: 45 minut
1 porcja = 460 kcal
Składniki na 4 porcje:
~ 50 dag kartkówki bez kości
~ 1 puszka ( 850 ml ) obranych pomidorów
~ 1 słoik ( 110 ml ) nadziewanych papryką oliwek
~ 2 cebule
~ 1 ząbek czosnku
~ 3 łyżki oleju
~ 1 pęczek natki pietruszki
~ sól
~ pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać. Podsmażyć na nim mięso z obu stron. Doprawić solą i pieprzem, wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce
2. W tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa poddusić cebulę i czosnek. Dodać pomidory z sokiem i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku
3. Oliwki przeciąć na pół. Natkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Sos pomidorowy, mięso i oliwki położyć na podgrzanym półmisku. Podawać posypane natką pietruszki. Danie świetnie pasuje z makaronem - rurkami!
_______________________________________________________________________
Gulasz jest doskonały nie tylko z makaronem - także z ryżem, różnymi kaszami, fasolą, chrupiącym pieczywem, a kiedy rozprowadzimy go większą ilością sosu, otrzymamy pożywną zupę gulaszową. |
|